неділю, 12 грудня 2021 р.

 Гюстав Флобер - Шедевр світової літератури

Викладка літератури

12 грудня 2021року виповнюється 200  років від дня народження одного з найбільш видатних письменників-реалістів другої половини ХІХ ст. Гюстава Флобера (1821-1880) французького письменника, автора безсмертного роману «Мадам Боварі», а також «Саламбо», «Сентиментальна освіта» та збірки «Три оповідання».

  Письменник не залишив велику писемну спадщину, але його твори, що пронизані глибоким психологічним аналізом, реалістичним зображенням людей та суспільства, силою «точного слова», належать до найкращих зразків французької та світової класики.

  


Твір «Мадам Боварі» – перший роман письменника, над яким він працював протягом 5-ти років, з 1851 по 1856 рр., і який приніс йому скандальну славу. Вперше він був опублікований у паризькому літературному журналі «Revue de Paris» з жовтня по грудень 1856 р. На початку 1857 р. Гюстав Флобер разом з редактором журналу Лєоном Лоран-Піша та типографом Огюстом-Алексісом Пілє були притягнуті до суду «за образу суспільної і релігійної моралі та пристойності»¹. Після виправдувального вироку роман вийшов окремим виданням у 1857 р. завдяки старанням видавничого дому «Michel Lévy frères».

   Героїня роману – донька багатого фермера, мрійлива та романтична Емма Руо, виховується у монастирі, захоплюючись сентиментальними романами. Вона мріє про велике кохання і ідеальне, на її думку, життя, описане у відомих їй книжках. Заміжжя з люблячим, спокійним, проте посереднім Шарлем Боварі, провінційним лікарем, і народження доньки не приносять їй втіхи. Вона шукає радощів в адюльтері, робить непомірні витрати. Борги та зруйновані ілюзії приводять героїню до самогубства. Гюстав Флобер зобразив не просто трагедію однієї людини. Через образ головної героїні він засудив вади сучасного йому суспільства: глупість, бездарність та бездуховність.оварі” Гюстава Флобера свого часу притягли до суду - книжку вважали за замах на суспільну мораль. Він же всього-на-всього розповів історію низки подружніх зрад, що їх чинить дружина провінційного лікаря, розчарована безбарвністю життя. Коли нудьга, яку не можуть втамувати численні коханці, перетворюється на відчай - тоді й з’являється конфлікт, що загрожує суспільній моралі.

  Проценківська сільська бібліотека запрошує користувачів відвідати бібліотеку і ознайомитися із творчістю та творами письменника.

Немає коментарів:

Дописати коментар