понеділок, 7 грудня 2020 р.

 


«Художницю Катерину Білокур знають в усьому світі»

Згадуючи ім’я великої українки Катерини Білокур, пам’ять якої вшановують цього року з нагоди її 120- річчя, здебільшого цитують слова Пабло Пікассо, який був вражений творами невідомої української жінки і наголосив, що якби у Франції народилася така художниця, то про неї заговорив би увесь світ.

З того часу пройшло понад 60 років, але ще і донині Катерину Білокур дехто відносить до митців наївного мистецтва та зараховує до числа художників примітивістів.


  Насправді творчість українського самородка із села Богданівка (нині Київської області Яготинського району), яка народилась 7 грудня 1900 року, в День святої Катерини — це окреме, унікальне явище української культури, її обличчя, її душа, її ікона.


   Так, твори Катерини Білокур, яка не отримала жодної освіти, тричі випробовувала долю і навіть вчиняла самогубство, щоб відстояти своє право стати художником, абсолютно самодостатні.


"Коли дивишся на картини Катерини Білокур, відчуваєш, що кожна її квіточка, кожен штрих — це наше, українське. Як вона могла придумати цей космос? Над усе любила малювати квіти.


   Для того, щоб створити це, треба було чимось пожертвувати. Вона пожертвувала своїм особистим  жіночим щастям.

    Але коли дивишся на її картини, тут все є — і жіноче щастя, і все те, що вона не відчула у реальному житті. Коли вона малювала кожен сантиметр свого твору, вона молилась, співала, жила в цей момент.


  Вона стільки "начаклувала" в своїх картинах, що ми все життя будемо це розгадувати. Тому її справжня біографія — це картини", - вважає Олександр Білозуб.

  



  Катерина Білокур входить до переліку найвідоміших жінок давньої та сучасної України.  Її картини відомі не тільки українцям, а й поціновувачам мистецтва зі всього світу.














 

 




Немає коментарів:

Дописати коментар