вівторок, 5 березня 2024 р.

 Стежками пам'яті

Літературний портрет

(до 95 років від дня народження Федора Тютюнника)


Народився 4 березня 1929 року в с. Шилівка Зіньківського району. Двоюрідний небіж Григорія й Григора Тютюнників. Закінчивши Шилівська семирічку, пішов навчатися у Зіньківську середню школу №1, після школи відразу вступив до Київського, а потім перевівся до Харківського політехнічного інституту, який закінчив у 1954 році. Спеціальність за освітою у Федора Григоровича – інженер по хімічному устаткуванню. За призначенням його було направлено на одне з оборонних підприємств, у Всесоюзному науково-дослідному і конструкторському інституті хімічного машинобудування, в Українському науково-дослідному вуглехімічному інституті – майстром, старшим інженером – конструктором, науковцем.

Але так склалася доля, що потяг до творення, дух творчості став провідним у його житті. У 1964 році новелою "Кура" Федір Тютюнник дебютував на сторінках газети "Літературна Україна". А потім були публікації в журналах "Дніпро", "Вітчизна", "Ранок", "Літературна Україна" під псевдонімом Лісовий. Федір Григорович друкувався майже в усіх популярних республіканських виданнях.

У 1967 році виходить перша збірка оповідань "Співуче джерело". А в 1968 році він став членом Спілки письменників України. Великою популярністю серед читачів користувалися збірки новел "Співуче джерело" (1967), "Зелений легіт" (1970), "Осінь пахне криницею" (1973), та інші, які видавалися е лише українською а й іншими мовами, за кордоном.

У 1976 році Федір Григорович став лауреатом обласної премії П. Артеменка за збірка повістей та оповідань "Осінь пахне криницею".


Мав міцний талант прозаїка-оповідача, дуже точного в деталях спостерігача сільського життя, а надто – був гарним стилістом і пейзажистом. Щось таке в його прозі було від російських Федора Абрамова, Валентина Распутіна чи Василя Бєлова.

У 1989-1991 роках письменник працював у редакції Зіньківської районної газети і до останніх днів не поривав з нею зв'язків.

Федір Григорович Тютюнник був членом редакційної групи по написанню історії Зіньківщини. А ще у нього був задум написати історію роду Тютюнників. Не судилося, на жаль, завершити свій задум. Якраз у день 74-річчя трагічно обірвалося його життя під колесами несамовитого авто на сільській вулиці на Полтавщині.


Книги Федора Григоровича відтворюють життя у всіх його гранях.

Член Спілки письменників України з 1968 року.

Запрошуємо до бібліотеки, ознайомитися із творчістю письменника.


Немає коментарів:

Дописати коментар