пʼятницю, 16 лютого 2024 р.

 Свистіли кулі над Афганістаном

(виставка-нагадування)

Я згадую страшні Афганські дні.

Хоча, здавалося б,

Війна давно вже за плечима.

Афганістан… Ввісні чи наяву,

Болить в моїй душі.

Цю біль я відчувати завжди буду.

                                          (уривок з вірша Юлії Ковальчук)

15 лютого - День вшанування учасників бойових дій на території інших держав.

      З кожним роком все далі і далі історія віддаляє нас від вогняних років афганської війни.

    Але час не підвладний викреслити з нашої пам’яті героїчні подвиги, приклади мужності і вірності військовому обов’язку, які продемонстрували тисячі відданих синів і дочок України, долею одягнених у солдатські шинелі.

  Тридцять п’ять років тому сотні сімей, родин, де підростали майбутні солдати, з полегшенням зітхнули. 15 лютого 1989 року останній солдат перетнув афгансько-узбецький кордон біля містечка Термез.

    Відтоді ця дата увійшла в новітню історію як День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Надзвичайно жорсткі та виснажливі умови підготовки, перемінливий клімат, щоденні думки про смерть і переживання за своє життя робили перебування у «гарячій точці» просто неможливим. Таке зрозуміють тільки ті, хто воював і вижив у ті жахливі роки. Та найстрашніше те, що ці хлопці не знали, що буде з ними в майбутньому, чи знайдуть вони собі місце у новому житті, житті без війни і смерті.

   

   День 15 лютого – це не тільки данина пам’яті загиблим, але і вираз глибокої вдячності всім, хто повернувся додому, хто чесно і мужньо виконав і виконує свій військовий і громадянський обов’язок.

    У день виведення військ з Республіки Афганістан ми згадуємо всіх, хто віддав своє життя. Ми схиляємо голови перед їхньою світлою пам’яттю. Будучи взірцем військової доблесті та героїзму, вони вічно будуть жити в серцях нинішніх і майбутніх поколінь.

 

 

 


Немає коментарів:

Дописати коментар