понеділок, 27 лютого 2023 р.

 День за днем

Історія книгодрукування


15 лютого 1574 р. у Львові Іван Федоров видав найдавнішу збережену друковану книгу на сучасних українських землях - «Апостол».

Іван Федорович працював над «Апостолом» у своїй львівській друкарні від 25 лютого 1573 до 15 лютого 1574 рр.
«Апостол» - богослужбова книга, що містить частини книг Старого й Нового Заповіту.
З Нового Заповіту в ній містяться Діяння апостолів, Соборні послання та Послання апостола Павла. Зі Старого Заповіту - окремі стихи (алилуарії) з Псалтирі.
Окрім того, в ньому поміщені загальні і недільні прокимни, і прокимни для особливих служб.
Як і Богослужбове Євангеліє, текст Апостола розділений на зачала (розділення глав за смислом), але рахунок зачал ведеться для всіх частин книги. Як і в Євангелії, в Апостолі при кожному зачалі стоять зірочки, а під рискою вказуються дні та свята, коли вони мають читатися.
Львівське видання в основному повторює московське видання «Апостола» 1564 р. шрифтом, композицією набору і оформленням (прикраси, ініціали, заставки тощо).
🔱Однак в українському першодруку є ряд відмінностей та нововведень:
🔹деякі додаткові гравюри, зокрема друкарська марка Івана Федоровича, що складається з двох частин: ліворуч - герб міста Львова, праворуч - знак самого першодрукаря та герб Григорія Ходкевича;
🔹зміни в гравюрному зображенні апостола Луки (автор можливо Лаврентій Филипович-Пухальський);
🔹наприкінці замість офіційної післямови вміщено написану Федоровим «Повість откуду начася и како совершися друкарня сія».
Автобіографічні матеріали тут підпорядковані публіцистичній меті: підняти соціальний престиж друкарства, розкрити його значення для суспільства і тим самим створити сприятливий клімат для видавничої діяльності. Пишучи, що в Москві йому і Мстиславцю «от многих началник і священоначалник» довелося зазнати переслідувань, Федорович підкреслює, що допомогу у Львові йому надали «мали ніциї в ієрейском чину, інії ж неславнії в мирі». Відкинувши гонитву за багатством, першодрукар свідомо обрав інший шлях - терпіти злигодні та нестатки, аби тільки мати змогу сіяти «духовні зерна».
Він виправив деякі помилки попереднього видання, вніс редакційні зміни, наблизив текст до того правописного варіанта, який був загальноприйнятим в Україні.
Львівський «Апостол» являє собою велику наукову й історичну цінність як первенець книгодрукування в Україні.
Відомо понад 90 примірників цього видання.

Немає коментарів:

Дописати коментар