пʼятницю, 10 грудня 2021 р.


Хвилинка-цікавинка

 «Із спортивного життя футболу"

Світ сповнений цікавих фактів і курйозів, а вже найулюбленіша гра мільйонів, футбол.

 10 грудня щорічно святкують Всесвітній день футболу. Свято започаткувала Генеральна асамблея ООН. Завдяки цьому дню усі вболівальники, любителі та спортсмени можуть вшанувати улюблений вид спорту.

Проценківська сільська бібліотека підготувала хвилинку-цікавинку «Із спортивного життя футболу», підбірку з найцікавіших ситуацій і казусів пов'язаних з цією грою.

В давнину для гри в футбол використовували м*ячі виготовлені із сечових міхурів свійських тварин, але такий «м*яч» дуже швидко псувався.

 


Перший гумовий м*яч з*явився 1855 року завдяки Чарлзу Гудьєру. Сьогодні класичний футбольний м*яч складається з 32 п*ятикутників – 12 чорних та 20 білих. 

Цікаві факти про футбол, які ви могли не знати.

Про перший м'яч

Сучасний футбольний м'яч наповнюється повітрям, а один з перших видів був набитий пір'ям. І якби не щільна шкіряна оболонка, то, скоріш за все, нагадував би подушку.

Врятуйте суддю

Не раз на полі відбувалися різні бійки гравців з суддею, після яких останній потребував допомоги лікаря. А ось в Індії питання вирішили. Щоб арбітр залишився цілий і неушкоджений в момент гарячих протистоянь, йому на допомогу приходить спеціально підготовлений слон. Він охоплює хоботом суддю і забирає його подалі від конфлікту. А гравцям нічого не залишається, як змиритися з рішенням арбітра, адже проти слона йти якось страшнувато.

Продовжуючи тему суддівства

Арбітри щиро обурюються, коли гравці на полі починають сперечатися і влаштовувати розбірки. Можливо, випадок, що стався в кінці 50-х років мав показати футболістам, що таке мирний матч, але дива не сталося. У місто Сієна з'їхалися 22 судді, сформували 2 команди і вирушили на поле. Все б було добре, якби не спірний м'яч в одні з воріт. А так як кожен з гравців досконало знав правила гри, то конфлікту було вже не уникнути. Закінчилася ця мирна зустріч тим, що розтягували їх поліцейські.

«Оле-Оле-Оле»

Почали підспівувати? Якщо так, то буде цікаво дізнатися, що кричалка зародилася в Іспанії. У наших широтах поширений вираз "О, Боже" в критичних ситуаціях. А в Іспанії, яку захопили араби в 8 столітті, - "Аллах", яке з часом трансформувалося в знамените "Оле". Спочатку воно вживалося в момент виконання фламенко або на кориді, пізніше довелося до вподоби і футбольним уболівальникам.

Сам себе усунув

Гравцям на полі за відхилення від правил або недотримання дисципліни пильні арбітри показують жовті картки, як попередження і червоні, коли попередження були почуті. Але в історії трапляються і випадки, коли і совісні арбітри показували червону картку самі собі. Енді Уейн зробив це задля уникнення конфліктної ситуації з голкіпером, а Мелвін Сілвестр за тілесні розбірки з гравцем.

На сторожі порядку

На глядацьких трибунах досить часто відбуваються різні сутички та інциденти між уболівальниками. Чого не відбувалося на матчах бразильської футбольної команда «Яка». Справа в тому, що команда гравців складалася в основному з поліцейських. Не дивно, що стадіон був заповнений колегами одягненими за формою. Але, ціною зразкового порядку на трибунах був сплеск злочинності по всьому місту. З цієї причини міністр внутрішніх справ і розпустив футбольний клуб, незважаючи на непогані результати ігор.

Якщо суддя не правий ...

Не секрет, що якщо вболівальники не згодні з вердиктом судді, то кричалка "Суддю на мило!" Не примушує себе довго чекати. Це, насправді, одне з найшкідливіших покарань. Куди більш радикальними були шанувальники футболу в іспанському місті Сеговія в 60-ті-70-ті роки. Засмучені поразкою місцевої команди, вболівальники просто скидали суддю в річку. Після першого такого випадку вони увійшли в раж і перетворили обряд в традицію. Так, що якщо Ви зібралися судити матч в місті Сеговія і не вмієте плавати - рекомендуємо навчитися!

Втручання вищої сили

Якщо команді судилося перемогти, то так і станеться. Навіть, коли шанси зовсім під кінець раптом може з'явитися парашутист і впасти на воротаря, який згодом пропустить м'яч в ворота. Саме такий випадок стався в Бразилії. Суддя гол зарахував, сказавши, що це "втручання вищої сили".

Коли тато крутіше тренера

Тренера футбольних команд - це і тато, і мама, і друг, і брат, і наставник, а гравці - це одна сім'я. Але, що, якщо всі 11 учасників команди дійсно одна сім'я? У польському місті Бидгощ команда складається з кровних братів віком від 15 до 28 років зустрілася на одному полі з командою репортерів місцевих газет. І незважаючи на сімейний програш, глава сімейства - муляр Осіньскій став улюбленцем публіки, як "творець" команди.

Пророцтва Пауля

Якщо Ви думаєте, що Пауль - це якийсь шаман, відун або знахар, то Ви глибоко помиляєтеся. Пауль - це восьминіг з океанаріуму в німецькому місті Оберхаузен, який володів даром передбачати результати футбольних матчів. Процес пророцтва відбувався наступним чином: бралися 2 контейнера з зображенням прапора країни за яку грає команда. Всередину складали ласощі для восьминога і опускалися в його акваріум. Мабуть, Пауль приймав якісь імпульси, які підштовхували його взяти їжу з контейнера з прапором майбутнього переможця. На його рахунку прогнози матчів збірної Німеччини, Чемпіонаті Європи 2008 року (правда 2 передбачення з 6 виявилися невірними, мабуть у нього день не задався тоді). Реабілітувався за 2008 рік Пауль на Чемпіонаті Світу 2010 року і правильно спрогнозував результати матчів збірної Німеччини, а на додачу ще й визначив фіналістів в протистоянні збірної Іспанії проти Нідерландів.

Немає коментарів:

Дописати коментар