пʼятниця, 19 листопада 2021 р.

 


Бунтівний князь

Викладка творів письменника

До 100-річчя від дня народження відомого українського письменника, кандидата філологічних наук, лауреата національної премії України імені Тараса Григоровича Шевченка, автор численних творів – від збірок оповідань до романного трилогії, Проценківська сільська бібліотека для користувачів підготувала викладку творів письменника.

Міщенко Дмитро Олексійович народився в с. Степанівці-Першій Запорізької області, тепер с. Зелене Верхньорогачицького району.

Після закінчення Київського університету, аспірантури та захисту кандидатської дисертації Д. Міщенко близько 20 років працював у видавництвах ”Дніпро“ та “Радянський письменник“, а з 1973 року на творчій роботі.

Перша його книга „Сини моря” побачила світ у 1955 році. Тема сучасності переважала в творах письменника 50-70-х років. Оскільки твори ці були наслідком чесної письменницької праці, вони не втрача свого художнього значення і в оновленій обстановці нашого буття.

Поважне місце у творчому доробку Д. Міщенка посідають твори воєнної тематики. Відзначені премією ім. О. Фадєєва повісті „Особисто відповідальний”, „Батальон необмундированих”, роман „Найвищий закон”.

Романи історичної трилогії „Синьоока Тивер”, „Лихі літа ойкумени”, „Розплата” характеризуються чіткістю часової конкретизації, яку можна простежити в структурі творів, зокрема у віднесеності дії до історичних орієнтирів, реалій, дат та у відтворенні циклічного часу (пір року, добової пори тощо). Історичний фактаж, на якому базувався задум письменника, зобов’язував дотримуватися зафіксованих літописами та дослідженнями історіографії конкретних географічних топосів. Відтворений час спонукав слов’янські племена до об’єднання з метою збереження від уярмлення сильнішим народом. У центрі трилогії (особливо роман „Розплата”) саме боротьба слов’янства проти кочових племен аварів. На сторінках історичної трилогії письменник яскраво зобразив, як наростав опір аварській політиці насильства. Детальні описи підготовки до битв, атмосфера переговорів між вождями тиверців, дулібів, древлян, полян та інших, досягнення ними домовленостей та узгодженості у своїх діях несуть ідею єдності у боротьбі східних слов’ян.

Д. Міщенко прагнув розкрити внутрішні закономірності історичного процесу, спільні для всього слов’янського світу. Він простежив логіку соціально-економічного й політичного розвитку, яка неминуче вела до створення держави східних слов’ян – Київської Русі.

Історична трилогія Д. Міщенка органічно поєднує ремінісценції з історичних джерел, сюжетні дії реальних історичних постатей, художню інтерпретацію етнографічних та культурологічних документальних матеріалів з авторською вигадкою, елементами пригодницьких романів, любовною романтикою тощо.

Проценківська сільська бібліотека запрошує познайомитися з творчістю та цікавими книгами письменника.

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар