середа, 23 червня 2021 р.


 «Спорт для всіх»

Спортивна сторінка

Міжнародний Олімпійський День — святкується рішенням Міжнародного олімпійського комітету щорічно 23 червня.

     Міжнародний олімпійський комітет прийняв рішення в січні 1948 року під час 42 сесії МОК у Санкт-Мориці щорічно святкувати Міжнародний Олімпійський день 23 червня. Ця дата була обрана для того, щоб увічнити дату створення МОК 23 червня 1894 року, опісля того, як ентузіаст відродження олімпійського руху барон П'єр де Кубертен у Парижі оголосив свою історичну доповідь перед міжнародним атлетичним конгресом. Після того, як конгрес ухвалив рішення щодо проведення 1896 року в Греції першої Олімпіади, Кубертен очолив створений тоді ж МОК.

     Основний захід, що супроводжує Міжнародний Олімпійський День, це організація масових забігів на довгі дистанції 23 червня, або в найближчі вихідні до цього дня. МОК рекомендував Національним Олімпійським Комітетам влаштовувати різні спортивні свята, здебільшого бігові, для того, щоб залучити максимальну кількість учасників, поширюючи цим олімпійську концепцію «Спорт для всіх». Олімпійська хартія МОК говорить:

 Олімпійський рух має за мету виховувати молодь за допомогою спорту в дусі кращого взаєморозуміння і дружби, сприяючи, у такий спосіб, створенню кращого й спокійнішого світу.

У червні 1894 року в Парижі відбувся міжнародний конгрес з проблем фізичного виховання, в якому брали участь представники 12 країн …

23 червня свою доповідь представив ентузіаст відродження олімпійського руху барон П’єр де Кубертен. У ньому він познайомив присутніх з розробленими ним організаційними основами олімпійських ігор. Саме тоді був створений Міжнародний олімпійський комітет. Пост генерального секретаря МОК зайняв П’єр де Кубертен. Конгрес прийняв рішення про проведення Ігор I Олімпіади в 1896 році в Греції.

У 1967 році Міжнародний Олімпійський комітет прийняв рішення: 23 червня вважати Міжнародним Олімпійським днем.

На першій Олімпіаді 311 атлетів із 13 країн розіграли медалі в 13 видах спорту. В Олімпійських іграх 2004 року в Греції взяли участь близько 15 з половиною тисяч спортсменів і офіційних осіб більш ніж з 200 країн світу. Медалі розігрувалися вже в 28 видах спорту.

В Олімпійській хартії записано: Олімпійський рух має своїми цілями виховувати молодь за допомогою спорту в дусі кращого взаєморозуміння і дружби, сприяючи, таким чином, створенню кращого і більш спокійного світу.

Всі самі імениті спортсмени вважають свою кар’єру, якою б успішною вона не була, неповноцінною без Олімпійської медалі.

Олімпійські чемпіони – гордість кожної країни.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар