четвер, 13 травня 2021 р.

 


''Все, що писав мені боліло''.
Книжкова виставка.

 До 150 річчя від дня народження В.С.Стефаника (1871-1936), українського письменника, поета, майстера новел і громадського діяча в Проценківській бібліотеці-філії підготовлена книжкова виставка.

 Василь Стефаник народився 14 травня 1871 року в с.Русів на Станіславщині (тепер Снятинського району Івано-Франківської області) в сім*ї заможнього селянина Семена Стефаника.

      Він писав свої твори для людей. Увійшов у знамення літературних поцінувань, як великий реаліст і новатор, майстер новел, митець-демократ. Він став серцем народу. У 1899 році вийшла перша друкована книга Василя Стефаника "Синя книжечка". З появою першої збірки Василь Стефаник став відомим письменником, здобув визнання Лесі Українки, Михайла Коцюбинського, Ольги Кобилянської та зацікавлення широкого кола читачів. 

У 1900 році побачила світ книга "Камінний хрест", в якій спостерігалося посилення громадського пафосу. До збірки увійшла однойменна новела, в якій автор показує, як чорні вихори немилосердно виривають із правічної української землі цілі родини, які тікають у пошуках кращого життя для своїх дітей. Еміграцію

Стефаник розцінював як непоправну трагедію. 

В останні роки життя недуга не полишала письменника. Він відчував наближення смерті, все частіше згадував батьків. Предсмертними словами Василя Стефаника були: "йду до своєї хати, це не моя". Помер письменник 7 грудня 1936 року у Русові від серцевого нападу. За заповітом, митця поховали в рідному селі, поруч із могилою матері.

  Користувачів бібліотеки запрошую відвідати бібліотеку та переглянути книги та матеріали про життєвий та творчий шлях письменника.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар