вівторок, 17 листопада 2020 р.

                                     Кокотюха Андрій. Батько українського готичного детективу.

                           


(17 листопада - 50 років від дня народження українського письменника)

Народився Андрій Кокотюха 17 листопада 1970 року в місті Ніжині, в родині зварювальника і медичної сестри. Свій перший художній твір написав у 7 років, (хоча, власне, художні якості цього твору досі ніким не оцінені). До 12 років читав і писав лише казки. В дитинстві мріяв стати бібліотекарем. Але закінчив факультет журналістики Київського університету ім. Т. Шевченка.

Перше оповідання «Вільний день» було опубліковане в 1987 р. У 1991 р. написав повість «Шлюбні ігрища жаб», яка отримала нагороду видавництва «Смолоскип» (1995 р.). Після виходу окремою книжкою в 1996 р. повість стала називатися «романом», отримала позитивну оцінку від батьків та друзів автора і широкий негативний розголос у пресі. Завдяки цій публікації Андрій Кокотюха відразу став одним із відомих сучасних українських письменників.

У 1993 р. став одним із засновників Творчої асоціації «500». Працюючи у видавництві «Смолоскип» пакувальником книжок, у період з 1994 до 1999 р. організував понад сто поїздок молодих українських письменників до сімнадцяти регіонів України. Був їх безпосереднім учасником. У 1998 р. звільнився з видавництва «Смолоскип» у зв’язку з переходом на іншу роботу, безпосередньо пов’язану з журналістикою. Співпрацю зі «Смолоскипом» не припиняв до 1999 р. Потім видавництво офіційно розірвало стосунки з молодим письменником через публічне прочитання фейлетону про сучасний стан української культури. Видавництво розцінило цей фейлетон як «антиукраїнський».


Протягом 1999-2006 рр. побачили світ книги: «Повернення сентиментального гангстера», «Нейтральна територія», «Ментовский город», «Отработанный материал», «Мама, донька, бандюган», «Криминальная Украина», «Криминальная Украина-2», «Криминальная Украина-3», «Почему Украина не Россия» (автор-упорядник), «Любити живих» (у співавторстві з Максимом Розумним), «Повзе змія», «Тайны и загадки Украины», «Резонансные дела МВД» (в співавторстві з Костянтином Стогнієм), «Шукачі скарбів», «Юля» (автор-упорядник), «Темна вода», «Зоопарк або Діти до 16 років». Крім того, написав низку журнальних публікацій, повістей та оповідань. За однією такою публікацією на студії ім. О. Довженка зняли кіно під назвою «Тупик» (режиссер Григорій Кохан). За окрему платню писав «жіночі» оповідання. Пише українською і російською мовами.

Книжки А. Кокотюхи виходили і далі виходять практично в усіх українських видавництвах, котрі видають сучасну літературу: «Смолоскип», «Кальварія», «Фоліо», «Піраміда», «Нора-Друк», «Зелений Пес». Він постійно співпрацює з найпопулярнішими українськими газетами, журналами і телеканалами.

У 2011 р. входить до складу журі літературного конкурсу «Юне слово».

Крім згаданої вище, були наступні екранізації творів письменника. Детективний роман «Легенда про Безголового» екранізований у 2008 р. кіногрупою «Film.ua» (назва фільму «Тривожна відпустка адвоката Ларіної», режисер Олександр Стеколенко). Трилер «Повзе змія» (режисер Максим Бернадський) створений в 2009 р. компанією «Fresh production UA». В усіх випадках Кокотюха – автор або співавтор сценаріїв. Написав сценарії для кількох документальних фільмів з циклу «Кримінальні історії» (ICTV). «Чужі помилки» (СТБ), «Стрингер» та «Одержимі» (1+1). Працював журналістом і сценаристом на проектах «Сніданок з 1+1», «Київський регіон», «Паралельний світ». Пише сценарії для проекту «Судові справи» (Film.ua). Усе це дає авторові право називати себе також кіносценаристом.

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар