середу, 22 квітня 2020 р.

Екохвилинка "У світ природи з душею і любов'ю"




Доброго дня! Вас вітаю я і Проценківська сільська бібліотека. Сьогодні хочу запроосити вас на екохвилину.  Історія Дня Землі почалася ще у XIX столітті, його засновником вважається Джон Стерлінг Мортон, котрий запро­понував ще у 1872 році присвячувати щорічно один день озелененню навколиш­нього середовища, а Міжнародним святом його було оголошено 1990 року. В 147 країнах світу він проходить під гаслом: "Нехай земля квітує всюди - природу збережімо люди!
В Україні 22 квітня в рамках фестивалів проходять заходи прямої дії - очищення річок та водоймищ, прибирання територій, висадження дерев та квітів. Організовуються в цей день і екологічні виставки та конкурси. І це так потрібно всім нам, мешканцям Планети. Адже сьогодні руйнуються парки і сквери, вирубуються дерева, засмічуються ріки. В Україні навіть продаються родючі шари ґрунтів, залишаючи на десятки літ мертві поля. Через нашу безгосподарність йде зсув землі, вона волає про допомогу. Озирнімось навкруги, зробімо кожен свій крок до збереження навколишнього середовища!
У День Землі за традицією звучить Дзвін Миру, закликаючи людей Планети відчути свою відповідальність за захист спільного  дому. Вперше він був встановлений 1954 року в штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку і відлитий з монет, які пожертвували діти всіх континентів. Пам’ятаємо, земля вимагає нашої турботи, дбайливого ставлення до себе. Напис на дзвоні говорить: "Хай буде спільний мир в усьому світі».
 У 1970 році відомий американський політик і активіст сенатор Гейлорд Нельсон організував групу зі студентів і провів першу «одноразову» акцію до Дня Землі. А у 1971 році було проголошено «Тиждень Землі» (протягом 3-го тижня квітня) як щорічну подію, яка стала дуже популярною серед населення США.

У 2009 році Генеральна Асамблея ООН проголосила Міжнародний день Матері-Землі, ухваливши відзначати його 22 квітня.
Сьогодні понад 1 мільярд людей у 192 країнах світу  беруть участь в заходах до Дня Землі. У цей день  проводяться заходи та акції з метою продемонструвати підтримку захисту навколишнього середовища.
   В нашій незалежній українській державі сьогодні особливо гостро постало питання екологічного оздоровлення та охорони навколишнього середовища. Необхідно, щоб кожна людина пройнялась відповідальністю за долю природи, бо земля потребує турботи і захисту.


Немає коментарів:

Дописати коментар