пʼятниця, 17 квітня 2020 р.

"Світло Пасхи йде до хати"

Великдень, Воскресіння Христове або Пасха - свято зі свят і торжество із торжеств.  З усіх великих християнських свят церковного року воно найбільш давнє, урочисте і радісне.
  Великдень символізує перемогу над смертю Ісуса христа. котрий прийняв смерть за гріхи людей і спасіння людського роду від страшних бід. До цього світлого дня християни готуються зазделегідь та з великим трепетом. Віряни дотримуються Великого посту обмежуючи себе у харчуванні та інших задоволеннях, аби очиститися й гідно зустріти Світле Христове  Воскресіння. Дата Великодня не є сталою. тобто
кожного року  це свято відзначається у різні дні. Це пов'язано із тим, що згідно із церковним
уставом, дата святкування Великодня визначається за кількома критеріями.
    Так Великдень має святкуватисяь у недільний день. Ще одним фактором у визначенні дня Великодня, є те, що він завжди відзначається після юдейської Пасхи. По-третє, Воскресіння христове завжди святкується після першого повного місяця, який настає після весняного рівнодення.
    Загалом число визначається на підставі сонячного і місячного календарів, а спеціальні календарі, в яких дати Великодня  вказані на кілька років уперед, називаються пасхаліями. Світле Христове Воскресіння дуже важлива подія для кожного християна. Коли настає це свято люди вітають один одного радісним вигуком "Христос Воскрес!" на що завжди у відповідь чують - "Воістину Воскрес!"
  З нагоди Великодня господині печуть смачні паски - солодкий здобний хліб, приправлений родзинками, курагою чи цукатами. Ще одним обов'язковим елементом святкової велекодньої трапези є крашанки та писанки-фарбовані і, відповідно, розмальовані курячі яйця.   Тож пишної Вам Пасхи, смачної Вам ковбаски! З Воскресінням христовим щиро Вас вітаю! жити в радості й любові від душі бажаю! запашною нехай буде Великодня Пасха, І до віку буде з Вами світла Божа ласка!

Немає коментарів:

Дописати коментар