середу, 15 квітня 2020 р.

"ЗОРЯНИЙ ШЛЯХ ГЕОРГІЯ БЕРЕГОВОГО"

                                                           
 Доброго дня! Вас вітаю я та Проценківська сільська бібліотека. Сьогодні 15 квітня - в цей день народився Георгій Тимофійович Береговий, льотчик-космонавт, двічі Герой Радянського Союзу. Народився 99 років тому в селі Федорівка Полтавської області. В юності захопився авіаційним моделюванням, яке і визначило його майбутнє.
     У 1941 році Георгій Береговий став випускником Ворошиловградської школи військових льотчиків, щоб через рік опинитися на лінії фронту. Під час другої світової війни колишній курсант пройшов серйозні випробування на мужність в штурмових авіаційних полках.
     У 1948 році продовжуючи навчання удосконалюючи свій професіоналізм і освоюючи новий досвід. 16 років він присвятив випробуванням різних літаків. У 1964 році його зараховують до загону радянських космонавтів. Результат не змусив себе чекати: через 4 роки відбувся орбітальний політ на космічному кораблі "Союз - 3" тривалістю близько 4-х діб. Внаслідок чого були проведені експерименти, а також вивчено навколоземний космічний простір.
   Подібні дослідження допомогли Георгію Тимофійовичу в його науковій діяльності. У 1975 році він захистив дисертацію, отримавши ступінь кандидата психологічних наук. Його перу належать наукові праці, що відображають інженерну психологію і технологію космічних польотів.
     У 1995 році Георгія Берегового не стало. Однак пам'ять про нього жива. Іменем генерал-лейтенанта авіації названі вулиці, проспекти, сквери. Він є почесним громадянином ряду міст України, Росії, Білорусії.
   Після карантинних заходів запрошуємо завітати до бібліотеки і ознайомитися із працями Георгія Берегового. Чекаємо! До зустрічі!

Немає коментарів:

Дописати коментар