середу, 26 лютого 2020 р.

"Це Масляна йде - млинці та мед несе" Книжкова виставка


                   В 2020 році святкування Масляної відбувається з 24 лютого до 1 березня. З цієї нагоди в Проценківській бібліотеці-філії оформлено книжкову виставку "Це Масляна йде - млинці та мед несе".
         Масляна є одним з найстаріших свят слов*нських народів. Справжня забава, яка зберегла свої традиції в наші дні з язичницької культури. Це смачне й неймовірне ситне свято триває тиждень. який передує настанню Великого посту.
     У розділі "Масляна: традиції та звичаї" розповідається про традиції святкування масляного тижня. Назва "Масляна" пов*язана з тим, що перед Великим постом з раціону харчування вже виключалися м*ясні продукти, а ось молочні ще вживати було можна, як і традиційні складові для приготування млинців: молоко, яйця, масло, сметана. У народі це свято асоціюється
 з смачними печеними млинцями та веселими гуляннями.
    Як святкували Масляну по-українські можна дізнатися, прочитавши книги, а також видання про свята та традиції українського народу, які представлені на виставці.
        Розділ виставки "Сьогодні млинці - завтра весна" присвячений приготуванню найрізноманітніших смаколиків, головними з яких традиційно були млинці та вареники. Робили із молочних продуктів багато інших страв, наскільки дозволяло уміння та фантазії кожної господині. Незважаючи на поширену думку. що основною стравою на Масляну є млинці, в Україні - це завжди були вареники з сиром, які вживалися з маслом чи сметаною. В періодичних виданнях та книгах, які представлені в другому розділі виставки користувачі знайдуть різноманітні рецепти приготування вареників, млинців та начинки для них.
        Масляна - стародавне слов*янське свято, яке символізує проводи зими і очікування весни. Гуляння народу триває тиждень і завершується Прощеною неділею.  Мета таких гамірних масових заходів полягала в тому, щоб розбудити весну від сну і прогнати геть зиму.
                                                              Рідних, знайомих пригощай,
                                                              Образи людям всім прощай.
                                                               Бажаємо в ці дні не злитися,
                                                               Бути добрими і більше веселитися.
Запрошуємо на перегляд виставки!
                Бібліотекар розповіла про свято, та провела вікторину "Що ти знаєш про звичаї та обряди українців?"



Любімо Україну! Вивчаймо нашу історію та культуру!  Та святкуймо наші, рідні тисячолітні свята!

Немає коментарів:

Дописати коментар